Coxes Bay House

This new in-situ concrete residence is due to be completed late 2013. Conceived as a series of internal rooms alternating with external courtyard gardens around a central gallery, the building counters the traditional front and back aspect of the long narrow sites of inner suburban Auckland.

Off the form site walls ground the building into the sloping site embankment and define all the landscaped walls, pool, and courtyards. Concrete cantilevered floors and walls enclose the interior living and utility spaces. The exposed ply formed surfaces inform the buildings construction process and provide its geologic patina.

Above this massing a totara clad upper level is lifted over the stair tower. With views across the upper Waitemata Harbour this floor contains private bedrooms and library. Timbered ceilings line the sawtooth roof where upper level windows serve convection ventilation and cooling for the passively heated residence.

Design period: 18 months
Construction period: 18 months
Completion due: November 2013

Grey Lynn House

Nearing completion this residential project involves the addition of new living and utility spaces to one of the historic concrete Warnock Houses of Grey Lynn.

Sited between the existing house and shed (originally completed circa 1908) the design of poured in-situ concrete enlarges and extends the existing dwelling providing new living, kitchen, library, bedroom and service areas. The addition also opens to newly established courtyards, gardens and pools, all expressed as extensions of the house, enclosed by on-site cast tilt slab panels.

Designed as a new "island core" the addition is structurally and formally separate from the old. Timbered floor and roof planes lightly touch with all vertical junctions expressed negatively with steel framed glazing. The sculptural mass of the new walls compliment the formal Victorian villa character and the historic hierarchy of the existing buildings are maintained and preserved.

Design period: initiated 2005
Construction period: ongoing

Waiau Pa House

This rural project on the southern banks of the Manukau Harbour involved the extensive remodeling, restructuring and extension to a 1970's brick and tile farmhouse.

Newly clad in precast concrete panels, these now enfold the house and extend outwards to form enclosing walls and inner courtyards and gardens providing weather protection and containment on a large open field. The residence is formed by a series of exposed steel portal frames, providing spatial definition and rhythm to both the bedroom and living area wings.

In addition new garaging serves both farm use, vehicle restoration and separate guest quarters. The commercially based construction techniques in structure and cladding principals are consistent with the house. External and continuous walls give form to the entry path, shape views and direct one through to the residence.

Design period: 18 months
Construction: 18 months
Completed: 2011

GNR House

Proposed addition / alteration to Grey Lynn family home. 2013

Matheson Bay House

Built in a maturing coastal forest the battened ply bach fits tightly amongst the trees. High window placement directed to particular trunks and canopy openings draw both light and the forest into the interior.

A simple floor plan is organized around a central fire and double height living area to mezzanine bedroom and library.

Design period: 8 months
Construction: 8 months >
Completed: 2011

Grafton Houses

Auckland duplex and home offices. 2006

Cantilever Architects Ltd

Matt Brew Director.
Steven Lloyd Project Architect.
NZIA Auckland Regional Award- Multiunit Housing